Teknik 4: Biarpun Dia Melakukan Kesalahan, Pelajar Corot Tidak Boleh Dihukum

 Teknik 4: Biarpun Dia Melakukan Kesalahan, Pelajar Corot Tidak Boleh Dihukum

Ada hasil kajian di Amerika yang menunjukkan guru-guru cenderung bersikap sangat keras terhadap pelajar-pelajar corot, dibandingkan dengan sikap guru terhadap pelajar kelas cemerlang.

Sebagai contoh, bagi jenis kesalahan yang sama, guru mengenakan hukuman yang lebih keras kepada pelajar corot.

Umpamanya, jika pelajar kelas corot tidak menyiapkan latihan, guru mengenakan hukuman seperti memarahi pelajar itu dengan kuat sehingga dapat didengar pelajar-pelajar lain, ataupun menghukum pelajar itu dengan menyuruh dia berdiri di luar kelas, ataupun lain-lain hukuman yang mencederakan emosi dan psikologi si pelajar.

Tetapi jika pelajar kelas cemerlang yang tidak menyiapkan latihannya, guru bersikap lebih lembut.

Dalam prosedur motivasi teknik Nabi Muhammad, guru-guru tidak boleh menghukum pelajar corot yang melakukan kesalahan kerana melanggar undang-undang dan peraturan ciptaan manusia, khususnya ciptaan guru-guru.

Perbuatan tidak menyiapkan latihan bukanlah perbuatan yang haram dan berdosa di sisi agama. Kesalahan jenis ini tidak boleh dihukum oleh guru.

Dalam hadith-hadith psikologi, Nabi Muhammad menunjukkan bagaimana bagi sesetengah perbuatan dosa berat sekalipun, beliau tidak mengenakan sebarang hukuman semata-mata kerana kesalahan-kesalahan jenis itu tidak ada hukumannya di dunia, sebaliknya hukuman itu hanya ada di akhirat sahaja.

Berdasarkan sunnah Nabi Muhammad, guru-guru tidak boleh menghukum pelajar kelas corot yang dattang lambat, ponteng, bising, tidak membawa buku, tidur dan lain kesalahan yang sebenarnya bukan benda berdosa dalam agama.

------

Nota: Tuan akan menerima semua posting blog ini secara percuma. Tulis alamat emel tuan dalam jendela yang disediakan di tebing kiri blog ini.1 comment:

  1. A'kum, maaf....kalau langsung tidak diberi hukuman apa-apa.....adakah dibiarkan saja begitu...?

    ReplyDelete